top of page

O.L.S.E., Oud leerlingen Sint-Eduardus, werd in 1958 officieel lid van de Belgische Handbal Bond onder het stamnummer 048. “Het leven” van de club is in te delen in vijf verschillende periodes. 

 

1958 tot 1973: 

In 1958 is Olse Handbal ontstaan uit Olse atletiek. Olse is een vereniging die op allerlei gebied duidelijk haar stempel drukte op het handballeven in Merksem, Antwerpen en Vlaanderen. Onder impuls van toenmalig voorzitter Roger Mertens, heeft Olse zich na enkele jaren van “ opwarming ” een plaats weten te verwerven in de hoogste afdeling van het Belgische handbal.

 

1973 tot 1985:

Olse wordt een vaste waarde in eerste nationale . De enige vooruitgang die in deze periode plaats had was de groei van de degradatiekandidaat naar een degelijke middenmoter.

 

1985 tot 1995:

De bestuurlijke beslissing wordt genomen: Het doorvoeren van een vijf jarenplan met als doelen: Het bereiken van de Belgische handbaltop en ieder jaar meedoen voor de prijzen, zowel in de titelstrijd als in de beker. 

In 1991 behaalde Olse de eerste duidelijke resultaten met een plek in de Play-Offs en het bereiken van de halve finale in de beker van België.

Het seizoen ’91-’92 is voor Olse een TOP jaar ! Na het behalen van een eerste plaats in de reguliere competitie stond er geen maat op Olse Merksem. 

Voor een bomvolle zaal werd Olse Merksem na de finale van de Play-Offs kampioen van België. Het opvolgende seizoen strandde we op één puntje van de Play-Offs. Wel bereikten we de finale van de beker van België, maar na een spannend slot werd net niet gewonnen.

De volgende twee seizoenen werden afgesloten met een mooie vijfde plaats, net buiten de Play-Offs. Wel werd nogmaals een finaleplaats in de Belgische beker bereikt, met Europees Handbal als toemaatje.  

 

1995 tot 2012: 

Na jaren van schitterende sportieve prestaties, zat Olse Merksem met een financiële kater. Een leegloop van talent was het gevolg met een sportief dieptepunt als resultaat. Na lang tegen de degradatie gevochten te hebben heeft Olse Merksem het onderspit moeten delven met een degradatie uit de hoogste klasse tot gevolg.

Besloten werd te gaan bouwen aan nieuw Olse, werken vanuit een goed organisatie, zowel sportief, organisatorisch als financieel. De visie werd ontwikkeld, werken vanuit een brede basis met als speerpunten een afdeling topsport, een afdeling breedtesport en een jeugdafdeling. 

Met de introductie van een damesploeg en het groeien van de jeugdafdeling lijkt deze visie zich uit te betalen in een groeiend ledenaantal en enthousiasme.  

Voor het vlaggenschip van de club, kwam in 2009, na vele jaren van knokken zonder echt succes de promotie naar de 2e nationale, terug naar het één na hoogste niveau in België. Het werd een seizoen van pieken en dalen met hoogtepunten in de beker van België en knokken in de competitie, waarin zonder Play-Offs 3 teams zouden degraderen.

In de laatste competitieronde wist Olse zich echter veilig te spelen en konden de reserven het reservenkampioenschap in de 2e nationale vieren.

 

2012 tot heden

Na enkele jaren weet de ploeg zich steeds verder op te bouwen en speelt het mee de play offs. In het seizoen 2012-2013 met promotie als resultaat. Het eerste jaar opnieuw in de hoogste Belgische afdeling wordt een moeilijk jaar en op slechts enkele seconden van het einde van de play downs kon degradatie vermeden worden.

De dag van vandaag is de club meer dan ooit ambitieus en wil het doorstoten naar de BENE-liga. Enkele grote namen werden aangetrokken en zij zullen voor de promotie moeten gaan werken. 

 

 

 

Geschiedenis van de club

bottom of page